DNA:n Digitaalinen elämä -tutkimus kertoo, että hyötysovellukset ovat korostuneesti esillä suosituimpien sovellusten joukossa. Viime vuodesta eniten on kasvanut kauppakassisovellusten käyttö. Myös mobiilimaksaminen, tietoturvasovellukset ja pankkien maksusovellukset ovat kasvattaneet suosiotaan.
Tutkimuksen mukaan käytetyimmät sovellukset ovat pankkien maksusovellukset (83 % vastaajista), viestisovellukset (77 %) sekä kartta- ja reittipalvelut (77 %). Käytetyimpien sovellusten kärkikymmenikköön kuuluvat lisäksi sosiaalisen median sovellukset ja musiikki- ja suoratoistosovellukset. Musiikki- ja suoratoistosovellusten kokonaiskäyttö on vähentynyt hieman viime vuoteen verrattuna.
Vähiten käytettyjä sovelluksia ovat tekoälysovellukset, oppimissovellukset ja podcast-sovellukset. Oppimissovellusten käyttö on kuitenkin kasvanut tasaisesti viime vuosina. Näyttää siltä, että tekoälyn aika ei ole vielä tullut sovellusten osalta, mutta tämä muuttunee lähitulevaisuudessa. Lähes puolet tutkimukseen vastanneista uskoo käyttävänsä tekoälyä tulevien kahden vuoden aikana ainakin silloin tällöin.
Viihdesovellukset suositumpia nuorten keskuudessa
DNA:n tutkimuksesta käy ilmi, että sovellusten käytössä on ikäryhmäkohtaisia eroja. Alle 25-vuotiaat käyttävät viihdesovelluksia muita ikäryhmiä enemmän. 25–34-vuotiaissa suosituimpia ovat some- ja yhteydenpitosovellukset mutta myös mobiilimaksaminen ja kauppakassisovellukset. Myös yli 45-vuotiaat suosivat hyötysovelluksia.
Some-sovelluksia käyttävät eniten alle 35-vuotiaat. Somen käytön taustalla on usein vuorovaikutus muiden ihmisten julkaisujen kanssa, ja vain pieni osuus vastanneista kertoo julkaisevansa itse somessa aktiivisesti.
Älylaitteista irrottautuminen koetaan vaikeaksi
Moni haluaa hoitaa asiansa mobiilisti tai netin välityksellä. Mobiilipalveluiden käyttö koetaan mielekkääksi. Samanaikaisesti digitaalisten palveluiden koetaan haittaavan keskittymistä. Jopa lähes 40 prosenttia vastaajista tuntee, että netin ääreltä on vaikea irrottautua.
Ihmiset pyrkivätkin yhä voimakkaammin rajoittamaan puhelimen parissa viettämäänsä aikaa. Näin toimivat varsinkin nuoret, alle 25-vuotiaat. Tavallinen keino älylaitteiden käytön vähentämiseen on keksiä tilalle muita ajanviettotapoja. Moni myös rajoittaa puhelimen käyttöä ennen nukkumaanmenoa.
Voit ladata DNA:n Digitaalinen elämä -tutkimusraportin täältä.