Tuoreen tutkimuksen mukaan 10% suomalaisista on joskus pudottanut puhelimensa wc-pönttöön. Eikö puhelimen putoaminen wc-pönttöön kuulostakin jo melkein kliseeltä? LähiTapiolan tuoreen tutkimuksen mukaan tämä ”onnettomuus” on kuitenkin arkipäivää monille suomalaisille. Viime vuonna puhelinten rikkoutumiset olivat yleisin kotivakuutuksista korvattu vahinko, ja jopa joka kymmenes meistä on kokenut sen kauhun hetken, kun rakas älylaite sukeltelee pönttöön.
Mutta miksi puhelimemme ovat niin usein vaarassa juuri kotona? Ehkä siksi, että koti on se paikka, missä rentoudumme ja annamme vartiointimme hetkeksi laskea. Ja tässä leppoisassa tilassa, jopa wc:ssä tai kylpyhuoneessa, käytämme puhelinta huolimattomasti. Tässä yhteydessä on vaikea olla miettimättä, miten paljon olemme riippuvaisia näistä pienistä laitteista, jotka pitävät koko elämämme kämmenellämme – kalenterista lääkäriajoille, kauppalistoille ja työasialle.
LähiTapiolan kehityspäällikkö Jussi Riikonen korostaa, että moni vahinko olisi vältettävissä pienillä toimilla, kuten puhelimen jättämisellä pois käsistämme edes vessassa käydessä. Pieni tauko ei pelkästään vähennä putoamisriskiä, vaan voi myös säästää meidät suuremmilta huolilta, kuten rikkoutuneilta puhelimilta ja jopa rikkoutuneilta wc-istuimilta. Puhelimen käyttäminen WC:ssä asioidessa ei hygieniankaan kannalta ole erityisen hyvä idea.
Puhelimien suojaukseen liittyvät toimenpiteet, kuten suojakuoret ja panssarilasit, ovat yleisiä, mutta edelleen yllättävän monet jättävät puhelimensa suojattomaksi. Riikonen muistuttaa, että ”nykypuhelimet ovat sen verran herkkiä kolhaisuille, että ilman suojaa puhelinta on vaikeaa pitää ehjänä.” Vaikka useimmat meistä ymmärtävät suojakuorien ja panssarilasien merkityksen, vain harva suojaa puhelintaan erityisesti kosteissa olosuhteissa vedenkestävällä suojapussilla.
Puhelimien lataaminen on toinen riskialtis hetki. Vaikka akkuihin liittyvät palovahingot ovat onneksi harvinaisia, Riikonen painottaa, ettei riskiä pidä aliarvioida. ”Puhelinta ei pidä ladata esimerkiksi muiden tavaroiden päällä tai sängyssä eikä rikkinäistä tai huonosti toimivaa laturia käyttää missään olosuhteissa,” hän sanoo.
Miten sinä suojaat puhelimesi kotona? Onko oma puhelimesi kokenut kylmän kylvyn tai onko se selvinnyt vuosia ilman naarmuakaan? Onko puhelimen suojaus sinulle itsestäänselvyys vai harvoin mietitty asia? Ehkä on aika antaa sekä puhelimillemme että itseillemme pieni hengähdystauko – ainakin vessassa käydessämme.